LUE LISÄÄ

Taloustieto

Tapani Kiiski kommentoi Rauten osavuosikatsausta 29.4.2021

Kohti parempaa

Ensimmäisen kvartaalin liikevaihtomme oli vain hiukan vertailuvuoden vastaavaa jaksoa korkeampi. Tulos parani jokseenkin sen suhteessa, mutta jäi kuitenkin tappiolliseksi.  Ennakoimamme mukaisesti vahvistuneen tilauskantamme ajoitus ei vielä ensimmäisellä neljänneksellä kasvattanut liikevaihtoa niin, että tuloksemme olisi noussut hyväksyttävälle tasolle.

Koronapandemia haittaa yhä jatkuvien matkustusrajoitusten muodossa asennusvalvonta-, käyttöönotto- ja kunnossapitotöiden toteuttamista. Matkustusrajoitusten poistuminen vähitellen rokotusten edetessä luo kuitenkin uskoa liiketoiminnan asteittaiseen normalisoitumiseen kuluvan vuoden aikana. Samalla olen tyytyväinen asiakkaidemme ja oman henkilökuntamme osoittamaan kykyyn tehdä näitä töitä etäyhteyksiä hyödyntäen. Tämä oppi tulee jatkossakin parantamaan asiakaspalvelukykyämme ja joustavuuttamme.

Alkuvuoden aikana kysyntä on piristynyt useilla markkina-alueilla. Saamiemme tilausten määrä ensimmäisellä neljänneksellä, 30 miljoonaa euroa, oli vähintään kohtuullisella tasolla erityisesti huomioiden, ettei suuria tehdaslaajuisia tilauksia saatu tällä jaksolla. Pidän ilahduttavana, että keskikokoisten linjatilausten ja modernisointien tilausten määrä oli hyvällä tasolla. Pohjois-Amerikka oli nyt pitkästä aikaa tilauskertymän osalta suurin markkina-alueemme. Myös teknologiapalveluiden tilausten määrä oli hyvällä tasolla.

Vuoden 2020 lokakuun alussa saamamme iso, lähes 55 miljoonan euron, tilaus Venäjälle luo hyvän pohjan kuluvan vuoden tilauskantaamme. Nyt saamiemme tilausten myötä ennestäänkin vahva tilauskantamme kasvoi, mikä vahvistaa näkymiämme loppuvuoden osalta. Päätuotantolaitoksellamme Lahdessa olemme pystyneet toimimaan operatiivisen toiminnan osalta lähes normaalisti läpi pandemian. Erilaiset varotoimenpiteet toki haittaavat etenkin kehityshankkeita. Toimipaikoistamme Kiina on ainoa, jossa toiminta on palautunut jokseenkin normaaliksi. Siellä tehtaamme toimi normaalisti ja asiakkaidemme hankkeet etenivät edelleen. Pandemia rajoittaa edelleen matkustamista Kiinaan. Se haittaa Rauten eri toimipaikoissa toimivien asiantuntijoiden yhteistoimintaa Kiinan projektien toteutuksessa sekä myynti- ja kehityshankkeissa. Pohjois-Amerikan tehtaillamme toimintarajoitukset ovat poistumassa näinä aikoina rokotusten ansiosta.

Uusi epävarmuutta luova ilmiö on raaka-ainemarkkinoiden kuumeneminen. Raaka-aineiden ja komponenttien hinnoissa on nousupaineita ja saatavuudessa sekä toimitusajoissa epävarmuutta. Operatiivinen organisaatiomme työskentelee näiden haasteiden parissa ja uskon meidän  löytävän yhteistyössä kumppaniemme kanssa ratkaisut tähän tilanteeseen.

Koronapandemian vaikutus markkinoidemme kehitykseen on ollut ennakoimamme mukainen. Tämän mukaisesti jatkamme panostuksia määrittelemiimme strategisiin painopistealueisiin, kehittyviin markkinoihin sekä teknologiapalveluliiketoiminnan ja digitalisaation kehittämiseen. Vahva rahoitusasemamme ja markkina-asemamme sekä pitkät asiakassuhteemme ovat meille tärkeitä kilpailuetuja ja tällaisen pitkäjänteisen työn mahdollistajia. 

Näkymämme vuodelle 2021 ovat ennallaan ja arvioimme liikevaihtomme kasvavan ja liiketuloksen paranevan edellisestä vuodesta.